Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Studia skierowane są do osób chcących przejmować gospodarstwa rolne i czerpać
środki pomocowe z UE oraz osób, które nie posiadają w/w wykształcenia. Nauka
odbywa się w ciągu dwóch semestrów (7 zjazdów w semestrze), w ogólnym wymiarze
240 godzin. Studia realizowane...
Kategoria:Technologia Żywności
Typ:Zaoczne
Charakterystyka studiów podyplomowych: a) czas trwania: 3 semestry (352 godz); b) tryb i miejsce prowadzenia zajęć: niestacjonarne, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej , c) uzyskane kwalifikacje: Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych Opis...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Organizacja studiów
- stacjonarne i niestacjonarne studia drugiego stopnia na kierunku
rolnictwo prowadzone są w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym
i trwają 3 semestry. Do wyboru masz następujące specjalności - na
studiach stacjonarnych: agronomia...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Studia przewidziane są dla absolwentów szkół wyższych, którzy ukończyli
studia na kierunku innym niż rolnictwo*. Stanowią one propozycję
uzupełnienia wiedzy i uzyskania uprawnień rolniczych. Studia kierowane
są w szczególności do osób, które pracują lub zamierzają...
Kategoria:Gastronomia
Typ:Zaoczne
Program kursu Gotowanie (40 h) : - podstawy żywienia człowieka - 8 h
- przepisy sanitarne, bhp, p. poż. - 3 h
- technologia gastronomiczna - techniki sporządzania,
sposoby dekorowania i podawania potraw - 29 h
Czas trwania kursu:
7 dni...
Kategoria:Gastronomia
Typ:Zaoczne
Program kursu Organizacja imprez kateringowych (30 h) - działalnośc usługowa firmy kateringowej - 3 h
- bezpieczeństwo, higiena i prawo pracy - 3 h
- wyposażenie techniczne - 2 h
- planowanie i obsługa - 22 h
Ilość osób w grupie: maksymalnie 10...
Kategoria:Gastronomia
Typ:Zaoczne
Charakterystyka kursu:
Gastronomia historyczna: dyscyplina, literatura i metodologia
wykład Antropologia kuchni i wyżywienia
ćwiczenia Historyczne style kulinarne
wykład Źródła do gastronomii historycznej
wykład Źródła do gastronomii historycznej...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Cele, zadania oraz adresaci studiów
Studia mają na celu podniesienie kwalifikacji zawodowych i naukowych osób posiadających tytuł magistra inżyniera, inżyniera lub licencjat, w zakresie wiedzy ułatwiającej stymulowanie, organizowanie i wspomaganie aktywności...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Celem studiów jest doskonalenie umiejętności osób pracujących w szerokim otoczeniu rolnictwa (Agencjach Rządowych, Ośrodkach Doradztwa Rolniczego). Uzyskanie wykształcenia rolniczego pozwoli na prowadzenie gospodarstwa rolnego oraz umożliwi pozyskiwanie środków...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Nowoczesne podejście do rozwoju obszarów wiejskich, poszukiwanie nowych możliwości produkcji rolno-spożywczej stało się kluczem do rozwiązywania problemów mieszkańców wsi a zastosowanie zaawansowanych technologii połączonych z tradycją, to właściwy model postępowania....
Kategoria:Technologia Żywności
Typ:Zaoczne
Inżynier zawodowy Sytuacja polskiego rolnictwa oraz obecne trendy w społeczeństwie wysoko rozwiniętym predystynują nasz kraj do wytwarzania tradycyjnych wyrobów opartych na rodzimych surowcach, zwyczajach, kulturze. Absolwent posiądzie wiedzę z zakresu zarówno...
Kategoria:Technologia Żywności
Typ:Zaoczne
Licencjat Zarządzanie Gastronomią i Technologia Żywienia > Charakterystyka
Na specjalności "zarządzanie gastronomią i technologia żywienia" student zdobędzie wiedzę z zakresu organizowania i zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym i usługami żywieniowymi...
Kategoria:Gastronomia
Typ:Zaoczne
Licencjat Na specjalności "Zarządzanie Gastronomią i Dietetyka" student zdobędzie wiedzę z zakresu organizowania i zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym i usługami żywieniowymi. Pozna specyfikę usług żywieniowych w Polsce i na świecie, w tym problematykę...
Kategoria:Technologia Żywności
Typ:Zaoczne
Przygotowanie absolwentów do praktycznego wdrażania systemów jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności zgodnie z wymaganiami prawnymi. Pełnienia funkcji menedżera i audytora jakości oraz negocjatora z innymi jednostkami kontrolnymi i produkcyjnymi. Kierunek:...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Inżynier zawodowy Absolwent jest specjalistą w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej. Posiada praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Absolwent dysponuje podstawową...
Kategoria:Technologia Żywności
Typ:Zaoczne
Inżynier zawodowy Absolwent jest specjalistą w zakresie technologii produkcji rolniczej, zwłaszcza roślinnej. Posiada praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Absolwent dysponuje podstawową...
Kategoria:Ekonomia Gospodarstwa Domowego
Typ:Zaoczne
Wyposażenie słuchaczy w najnowszą wiedzę dotyczącą: ekonomicznych podstawy agrobiznesu, regulatorów i rynków rolnych UE i Polski; mechanizmów wymiany zagranicznej artykułami rolno-spożywczymi Polski z krajami UE. Słuchacze zaznajomią się także z problematyką...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Uzyskanie wykształcenia rolniczego pozwoli na prowadzenie gospodarstwa rolnego oraz umożliwi pozyskiwanie środków w ramach Wspólnej Polityki Rolnej i funduszy strukturalnych na rzecz działań aktywizujących obszary wiejskie zgodnie z prawem unijnym....
Kategoria:Ekonomia Gospodarstwa Domowego
Typ:Zaoczne
Zakres tematyczny studiów obejmuje następujące zagadnienia:
I. Rolnictwo jako czynnik kształtujący środowisko przyrodnicze:
- Produkcja rolnicza w Polsce i jej wpływ na środowisko
- Pozaprodukcyjne funkcje obszarów rolniczych: zrównoważony...
Kategoria:Rolnictwo
Typ:Zaoczne
Program studiów obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne z zakresu: odmianoznawstwa i zastosowania drzew i krzewów ozdobnych, agrotechniki szkółek, ochrony szkółek, rozmnażania drzew i krzewów ozdobnych i prowadzenia szkółki...