Studia I Stopnia - Zarz?dzanie Gastronomi? i Technologi? ?ywno?ci - Bydgoszcz - Kujawsko-Pomorskie - Wshit proseminaria

Home > Studia I Stopnia > Technologia Żywności > Zaoczne > Bydgoszcz > Studia I Stopnia - Zarządzanie Gastronomią i Technologią Żywności - Bydgoszcz - Kujawsko-Pomorskie

Studia I Stopnia - Zarządzanie Gastronomią i Technologią Żywności - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSG- Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować politykę prywatności

Studia I Stopnia - Zarządzanie Gastronomią i Technologią Żywności - Zaoczne - Bydgoszcz - Kujawsko-Pomorskie

  • Cele
    Zarządzanie Gastronomią i Technologia Żywienia > Charakterystyka Na specjalności "zarządzanie gastronomią i technologia żywienia" student zdobędzie wiedzę z zakresu organizowania i zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym i usługami żywieniowymi oraz towaroznawstwa i przechowalnictwa żywności. Pozna specyfikę przemysłu spożywczego i usług żywieniowych w Polsce i na świecie, w tym problematykę finansową, ekonomiczną i prawną. Pozna problematykę zarządzania jakością w gastronomii i przemyśle spożywczym. Zetknie się z nowymi technologiami w gastronomii i żywieniu oraz ich zastosowaniami. Zgłębi zasady dietetyki i zdrowego żywienia dla różnych grup ludności. Nadto ważnym elementem kształcenia będzie poznanie kultury kulinarnej oraz kuchni regionalnych i narodowych. Będzie przygotowany do pracy na stanowiskach związanych z: - zarządzaniem lokalami gastronomicznymi, - organizacją usług cateringowych, - żywieniem zbiorowym, - organizacją i zarządzaniem produkcją spożywczą, - wdrażaniem systemów kontroli jakości, - handlem technologiami i urządzeniami gastronomicznymi.
  • Praktyki
    WSG w ramach działań Studium Przygotowania Zawodowego stara się, obok przekazania obszernej wiedzy teoretycznej, zapewnić studentom gruntowne przygotowanie praktyczne i dostosować ten proces do indywidualnych potrzeb i umiejętności studentów oraz uczynić je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Celem praktyk zawodowych jest zapoznanie studenta ze specyfiką środowiska zawodowego, poznanie nowoczesnych metod pracy w wysoko zorganizowanych instytucjach, przedsiębiorstwach i firmach. Praktyka umożliwia studentom wykorzystanie i rozszerzenie ich wiedzy oraz umiejętności, poznanie własnych możliwości na rynku pracy oraz, co bardzo ważne, doskonalenie umiejętności organizacji pracy własnej i zespołowej. Uczy ona efektywnego zarządzania czasem, sumienności i odpowiedzialności za powierzone zadania. W kolejnych etapach praktyk studenci kierunku „zarządzanie i inżynieria produkcji” w ramach praktyk zapoznają się z funkcjonowaniem różnych dziedzin gospodarki i gałęzi przemysłu oraz z rozmaitymi formami aktywności gospodarczej. Równocześnie poznają realia i mechanizmy funkcjonowania gospodarki wolnorynkowej.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Warunkiem ubiegania się o przyjęcie na studia licencjackie i inżynierskie jest złożenie następujących dokumentów: - podanie/kwestionariusz - na formularzu Uczelni - pobierz - świadectwo maturalne oraz świadectwo ukończenia szkoły średniej (oryginał, duplikat lub odpis szkolny) - 4 fotografie o wymiarach 37 x 52 mm (podpisane czytelnie imieniem i nazwiskiem) - ksero dowodu osobistego - zaświadczenie lekarskie (ważne 3 miesiace od daty wystawienia) turystyka i rekreacja - pobierz - plik pdf pozostałe kierunki - potwierdzenie opłaty rekrutacyjnej - potwierdzenie opłaty wpisowego Kwalifikacja odbywa się na podstawie świadectwa dojrzałości i świadectwa ukończenia szkoły średniej dostarczonego w postaci: - oryginału lub odpisu wydanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną (OKE) lub odpisu poświadczonego notarialnie* lub odpisu ze szkoły*
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Zarządzanie Gastronomią i Technologia Żywienia

    Sylwetka absolwenta


    Misja:

    1. Cele kształcenia
    Osoby podejmujące studia na specjalności Zarządzanie Gastronomia i Dietetyka powinny charakteryzować  się wysoka kulturą osobista
    i umiejętnością pracy z ludźmi. Studia mają za zadanie przygotowanie specjalistów , zdolnych do organizowania i samodzielnego zarządzania przedsiębiorstwami gastronomicznymi i usługami żywieniowymi.

    Kompetencje:
    2. Rodzaj i zakres posiadanej wiedzy
     Absolwent specjalności powinien posiadać wiedzę z zakresu: hotelarstwa, ekonomii, prawa, kształcenia jakości i usług, projektowania i zarządzania przedsiębiorstwem. Konieczne jest również przyswojenie przez studenta postaw technologii żywności i przechowalnictwa, towaroznawstwa spożywczego, technologii gastronomicznej . Student zdobędzie również wiedzę z zakresu obsługi konsumenta , organizacji i techniki pracy w gastronomii, wyposażenie obiektów gastronomicznych i żywienie człowieka.

    3. Formy kształcenia i poziom kompetencji w zakresie języków obcych
    Kształcenie w zakresie języków obcych odbywa się na różnych poziomach. Nauka języka obejmuje  naukę języka potocznego oraz zawodowego. Formy kształcenia: lektoraty, konwersatoria.

    4. Umiejętności zawodowe
    Absolwenci specjalności przygotowani są do podejmowania pracy u touroperatorów, w obiektach świadczących usługi hotelarskie oraz innych przedsiębiorstwach branży turystycznej. W placówkach tych mogą realizować różne zadania oraz pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze.

    Przygotowanie praktyczne

       1. Rodzaje i formy kształcenia praktycznego
             1. laboratoria
             2.zajęcia szkoleniowe w biurach podróży, obiektach świadczących usługi hotelarskie
             3. zajęcia praktyczne
             4. praktyki studenckie w zakładach gastronomicznych

       2. Sugerowane szkolenia specjalistyczne i certyfikaty uzupełniające wiedzę oraz  umiejętności            zdobyte w trakcie studiów.
             1. dietetyka
             2. barmański
             3. somollierski
             4. protokołu dyplomatycznego
             5. obsługa konsumenta
             6. catering

    Perspektywy zatrudnienia    
    7. Uprawnienia do wykonywania zawodu
    Absolwent specjalności rozumie i zna potrzeby klientów i umie kierować podażą usług zapewniając satysfakcję klientowi. Absolwent dysponuje wiedzą o najnowocześniejszych zasadach zarządzania personelem pracującym w bezpośrednim kontakcie z klientami. Zna i rozumie problemy etyki zawodowej.

    8. Możliwości zatrudnienia – przewidywane stanowiska i miejsca  pracy
    Możliwości zatrudnienia mogą być także : inne przedsiębiorstwa branży świadczące usługi dla turystów, a także administracja samorządowa, statki pasażerskie. Mogą również kierować serwisem podróżniczym w instytucjach które samodzielnie zajmują się realizacja usług w innych sektorach i produkcją.

    Uzupełnienie wykształcenia
    9. Możliwości wskazania do dalszego kształcenia na kolejnych poziomach  
        studiów.

       1. Studia podyplomowe
       2. Studia doktoranckie

    10. Możliwości podejmowania studiów za  granicą.

       1. Politechnika Lwowska
       2. Wyższa Szkoła Techniki i Gospodarki w Heilbron
       3. Laurea Polytechnic

    Specjalizacje

    11. Profile dyplomowania

        * Żywienie w gospodarstwach agroturystycznych
        * Projektowanie zakładów i usług gastronomicznych
        * Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia
        * Organizacja i ocena żywności i żywienia
        * Kształtowanie jakości żywności i żywienia w procesach przetworzenie
          i dystrybucji
        * Kształtowanie marki produktów żywieniowych
        * Zmiany sposobu odżywiania w wybranych regionach Polski

    Przedmioty kształcenia ogólnego
    Język angielski
    Język obcy do wyboru
    Psychologia
    Komunikacja społeczna
    Etyka
    Propedeutyka wiedzy o UE

    Przedmioty podstawowe
    Matematyka ze statystyką
    Fizyka
    Chemia
    Informatyka
    Grafika inżynierska
    Podstawy metrologii
    Mikroekonomia
    Makroekonomia
    Prawo
    Podstawy zarządzania

    Przedmioty kierunkowe i specjalnościowe
    Finanse i rachunkowość
    Rachunek kosztów dla inżynierów
    Badania operacyjne
    Zarządzanie produkcją i usługami
    Zarządzanie personelem
    Zarządzanie strategiczne
    Zarządzanie jakością (TQM)
    Marketing
    Wprowadzenie do techniki
    Ekologia zasobów naturalnych i ochrona środ.
    Materiałoznawstwo
    Podstawy projektowania inżynierskiego
    Podstawy automatyzacji
    Procesy i techniki produkcyjne
    Logistyka w przedsiębiorstwie
    Zarządzanie projektami
    Projektowanie procesów technologicznych
    Metodologia badania procesów technologicznych
    Systemy informatyczne w zarządzaniu
    Technologiczne przygotowanie produkcji
    Monitorowanie procesów produkcyjnych
    Ergonomia
    Technologia żywności
    Towaroznawstwo spożywcze
    Inżynieria produkcji przemysłu spożywczego
    Proseminarium
    Seminarium i pracownia dyplomowa


Inne informacje związane z technologia żywności

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług. Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek. Zobacz więcej  |   X