Charakterystyka studiów podyplomowych:
a) czas trwania: 3 semestry (352 godz);
b) tryb i miejsce prowadzenia zajęć: niestacjonarne,
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ,
c) uzyskane kwalifikacje:
Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych
Opis programu studiów:
- Wybrane zagadnienia z chemii środków spożywczych,
- Metody analizy żywności,
- Technologie produkcji żywności,
- Regulacje prawne w gospodarce żywnościowej,
- Ochrona własności intelektualnych,
- Higiena i toksykologia żywności,
- Linie produkcyjne przemysłu spożywczego,
- Urządzenia specjalistyczne przemysłu spożywczego,
- Utrwalanie żywności i przechowalnictwo,
- Projektowanie zakładu przemysłu spożywczego,
- Systemy zapewniania jakości w przemyśle spożywczym,
- Wybrane procesy biotechnologiczne,
- Chemometria i obróbka komputerowa pomiarów,
- Automatyka procesów technologicznych,
- Utylizacja odpadów przemysłu spożywczego;
- Metodyka nauczania przedmiotów technicznych
Zasady naboru: kolejność zgłoszeń;
dokumenty: karta zgłoszenia, dyplom ukończenia studiów wyższych z tytułem zawodowym inżyniera, magistra lub magistra inżyniera, życiorys, 2 zdjęcia, kserokopia z dowodu osobistego, dowód wniesienia opłaty za I sem.
Informacje dodatkowe: zakończenie - średnia arytmetyczna wszystkich ocen z egzaminów i zaliczeń, uczestników obowiązuje uczestnictwo na wszystkich zajęciach dydaktycznych ujętych w planie studiów;
limit przyjęć: 15 do 30 miejsc;
Uruchomienie Studiów Podyplomowych uzależnione jest od liczby zgłoszeń.