Studia I Stopnia - Zarządzanie Gastronomią - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSG- Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Zarządzanie Gastronomią - Zaoczne - Bydgoszcz - Kujawsko-Pomorskie

  • Cele
    Na specjalności "Zarządzanie Gastronomią i Dietetyka" student zdobędzie wiedzę z zakresu organizowania i zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym i usługami żywieniowymi. Pozna specyfikę usług żywieniowych w Polsce i na świecie, w tym problematykę finansową, ekonomiczną i prawną. Zetknie się z nowymi technologiami w gastronomii i żywieniu oraz ich zastosowaniami. Zgłębi zasady dietetyki i zdrowego żywienia dla różnych grup ludności. Nadto ważnym elementem kształcenia będzie poznanie kultury kulinarnej oraz kuchni regionalnych i narodowych.
  • Praktyki
    Studenci kierunku "Turystyka i Rekreacja" w systemie dziennym i zaocznym zobowiązani są do odbycia w ciągu 3 lat studiów 15 tygodni praktyk na które składa się 10 tygodni praktyk branżowych, 4 tygodnie praktyk indywidualnych, 1 tydzień praktyk wyjazdowych. WSG w ramach działań Studium Przygotowania Zawodowego stara się, obok przekazania obszernej wiedzy teoretycznej, zapewnić studentom gruntowne przygotowanie praktyczne i dostosować ten proces do indywidualnych potrzeb i umiejętności studentów oraz uczynić je jeszcze bardziej atrakcyjnymi. Studenci kierunku "Turystyka i Rekreacja" odbywają praktyki w biurach podróży, hotelach, parkach narodowych, muzeach, wydziałach promocji urzędów administracji państwowej, samorządowej, punktach żywienia zbiorowego, sanatoriach, domach pomocy społecznej, miejscach odnowy biologicznej.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Przedmioty kwalifikacyjne na kierunku TURYSTYKA I REKREACJA specjalność: Zarządzanie Gastronomią i Dietetyka - język obcy, - geografia lub biologia, - wiedza o społeczeństwie
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Sylwetka absolwenta

    Misja:

        * Cele kształcenia

    Osoby podejmujące studia na specjalności Zarządzanie Gastronomia i Dietetyka powinny charakteryzować  się wysoka kulturą osobista i umiejętnością pracy z ludźmi. Studia mają za zadanie przygotowanie specjalistów , zdolnych do organizowania i samodzielnego zarządzania przedsiębiorstwami gastronomicznymi i usługami żywieniowymi.

    Kompetencje:

    2. Rodzaj i zakres posiadanej wiedzy
    Absolwent specjalności powinien posiadać wiedzę z zakresu: hotelarstwa, ekonomii, prawa, kształcenia jakości i usług, projektowania i zarządzania przedsiębiorstwem. Konieczne jest również przyswojenie przez studenta postaw technologii żywności i przechowalnictwa, towaroznawstwa spożywczego, technologii gastronomicznej . Student zdobędzie również wiedzę z zakresu obsługi konsumenta , organizacji i techniki pracy w gastronomii, wyposażenie obiektów gastronomicznych i żywienie człowieka.

    3. Formy kształcenia i poziom kompetencji w zakresie języków obcych
    Kształcenie w zakresie języków obcych odbywa się na różnych poziomach. Nauka języka obejmuje  naukę języka potocznego oraz zawodowego. Formy kształcenia: lektoraty, konwersatoria.

    4. Umiejętności zawodowe
    Absolwenci specjalności przygotowani są do podejmowania pracy u touroperatorów, w obiektach świadczących usługi hotelarskie oraz innych przedsiębiorstwach branży turystycznej. W placówkach tych mogą realizować różne zadania oraz pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze.

    Przygotowanie praktyczne

        * Rodzaje i formy kształcenia praktycznego
        * laboratoria
        * zajęcia szkoleniowe w biurach podróży, obiektach świadczących usługi hotelarskie
        * zajęcia praktyczne
        * praktyki studenckie w zakładach gastronomicznych

        * Sugerowane szkolenia specjalistyczne i certyfikaty uzupełniające wiedzę oraz  umiejętności            zdobyte w trakcie studiów.
    • dietetyka
    • barmański
    • somollierski
    • protokołu dyplomatycznego
    • obsługa konsumenta
    • catering

     

    Perspektywy zatrudnienia    
    7. Uprawnienia do wykonywania zawodu
    Absolwent specjalności rozumie i zna potrzeby klientów i umie kierować podażą usług zapewniając satysfakcję klientowi. Absolwent dysponuje wiedzą o najnowocześniejszych zasadach zarządzania personelem pracującym w bezpośrednim kontakcie z klientami. Zna i rozumie problemy etyki zawodowej.    

        * Możliwości zatrudnienia - przewidywane stanowiska i miejsca  pracy

    Możliwości zatrudnienia mogą być także : inne przedsiębiorstwa branży świadczące usługi dla turystów, a także administracja samorządowa, statki pasażerskie. Mogą również kierować serwisem podróżniczym w instytucjach które samodzielnie zajmują się realizacja usług w innych sektorach i produkcją.

     

    Uzupełnienie wykształcenia

    9. Możliwości wskazania do dalszego kształcenia na kolejnych poziomach
        studiów.

        * Studia podyplomowe
        * Studia doktoranckie

        * Możliwości podejmowania studiów za  granicą.
    •  Politechnika Lwowska
    • Wyższa Szkoła Techniki i Gospodarki w Heilbron
    • Laurea Polytechnic

     Specjalizacje

    • Profile dyplomowania
    • Żywienie w gospodarstwach agroturystycznych
    • Projektowanie zakładów i usług gastronomicznych
    • Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia
    • Organizacja i ocena żywności i żywienia
    • Kształtowanie jakości żywności i żywienia w procesach przetworzenie i dystrybucji
    • Kształtowanie marki produktów żywieniowych
    • Zmiany sposobu odżywiania w wybranych regionach Polski

           Program studiów

    Przedmioty kształcenia ogólnego

    Socjologia
    Język angielski
    Język obcy II (niemiecki, francuski, rosyjski)
    Podstawy informatyki
    Podstawy sprawnego studiowania

    Przedmioty podstawowe
    Historia kultury i sztuki
    Ekonomia
    Organizacja i zarządzanie
    Psychologia
    Fizjologia człowieka
    Ekologia
    Podstawy marketingu
    Finanse przedsiębiorstw i podstawy rachunkowości
    Podstawy statystyki
    Pedagogika czasu wolnego
    Wychowanie zdrowotne i promocja zdrowia
    Metodologia badań naukowych

    Przedmioty kierunkowe
    Geografia turystyczna
    Prawo w turystyce i rekreacji
    Ekonomika turystyki i rekreacji
    Marketing usług turystycznych i rekreacyjnych
    Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne
    Podstawy turystyki
    Teoria i metodyka rekreacji
    Metody i techniki obsługi ruchu turystycznego
    Rynek pracy
    Krajoznawstwo
    Podstawy hotelarstwa
    Geografia regionalna świata
    Strategie rozwoju turystyki
    Rekreacja ruchowa i usprawnienie fizyczne
    Obozy i turystyka kwalifikowana

    Przedmioty specjalizacyjne i specjalnościowe

    Wykład monograficzny
    Konwersatorium
    Proseminarium
    Seminarium dyplomowe
    Towaroznawstwo ogólne
    Towaroznawstwo art. spożywczych i przemysłowych
    Gospodarka magazynowa i przechowalnictwo
    Jakość zdrowotna żywności
    Organizacja żywienia
    Sensoryczna ocena jakości żywności
    Żywienie człowieka z elementami dietetyki
    Ekonomika i zarządzanie w gastronomii
    Podstawy technologii żywności
    Obsługa konsumenta
    Wyposażenie gastronomiczne
    Projektowanie usług gastronomicznych
    Projektowanie obiektów gastronomicznych
    Technologia gastronomiczna
    Technologia żywności wygodnej
    Dietetyka
    Niekonwencjonalne technologie w produkcji żywności
    Ekologia
    Kształtowanie jakości usług
    Zabezpieczenie jakości produkcji gastronomicznej
    Podstawy hotelarstwa
    Strategie rozwoju turystyki
    Żywienie i kultura kulinarna
    Kuchnie narodowe
    Katering imprez turystycznych
    Marketing usług gastronomicznych
    Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym
    Transport, spedycja, logistyka w usługach


Inne informacje związane z gastronomia

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |