Home > Studia I Stopnia > Dietetyka i Żywienie - ogólne > Zaoczne > Lublin > Dietetyka - Studia I Stopnia - Lublin - Lubelskie

Dietetyka - Studia I Stopnia - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSNS-Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Dietetyka - Studia I Stopnia - Zaoczne - Lublin - Lubelskie

  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Dietetyk zajmuje się planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości jak i badaniem produktów żywnościowych. Dba on o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. W tym celu musi posiadać szeroką wiedzę o pochodzeniu żywności, o procesach przygotowania potraw, a także o dostosowaniu żywności do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.

    Absolwent kierunku dietetyka powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, w zależności od etapu jego życia, okresu rozwojowego a także człowieka zdrowego i chorego.

    Zdobywa również wiadomości z technologii przygotowania potraw. Wyposażony w wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne jest przygotowany do:
        * planowania racjonalnego żywienia dla rożnych grup ludności
        * opracowania diet żywieniowych przy uwzględnieniu specyfiki poszczególnych potraw
        * oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
        * rozpoznania niedożywienia oraz innych chorób w szczególności przewodu pokarmowego
        * stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
        * zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym w oparciu o zasoby dietoprofilaktyki i dietoterapii
        * rozpoznania aktualnych problemów żywieniowych naszego społeczeństwa
        * oceny wpływu choroby na stan odżywiana i wpływu żywienia na przebieg i wyniki leczenia
        * dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
        * oceny żywności ekologicznej, sposobów jej produkcji
        * kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
        * oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
        * opracowania zasad żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych do wieku, stanu zdrowia,
        * oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu
        * udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
        * realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
        * oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
        * rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
        * oceny funkcjonowania rynku żywieniowego w Polsce i innych krajach
        * oceny i zastosowania technologii przetwarzania żywności, organizacji produkcji żywności, technologii gastronomicznych
        * oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
        * poznania podstaw towaroznawstwa żywności

    Zgodnie z posiadaną wiedzą i zdobytymi umiejętnościami podczas studiów Absolwenci są przygotowani do pracy m.in. w:
        * publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
        * zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie m.in. do szpitali
        * organizacjach konsumenckich
        * placówkach sportowych
        * placówkach edukacyjnych
        * poradniach dietetycznych

    Studia I stopnia (licencjackie - 6 semestrów)
    Specjalności:
        * Dietoterapia
        * Żywienie zbiorowe
        * Profilaktyka żywienia
        * Żywienie w sporcie

    Każdy student składając formularz zgłoszeniowy wybiera specjalność, która jest realizowana od czwartego semestru.

    Praktyki
       1. Wstępna praktyka w szpitalu (po pierwszym roku studiów)
       2. Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu (po drugim roku studiów)
       3. Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
       4. Praktyka w szpitalu dziecięcym (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej i niemowlęcej,żłobku, poradni dietetycznej, magazynie żywności)
       5. Praktyka w szpitalu dla dorosłych (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej, dziale żywienia)
       6. Praktyka w domu opieki społecznej
       7. Praktyka z technologii potraw

Inne informacje związane z Dietetyka i Żywienie - ogólne

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług. Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek. Zobacz więcej  |