Studia I Stopnia - Dietetyka

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Uniwersytet Mikołaja Kopernika

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Dietetyka - W ciągu tygodnia - Toruń - Kujawsko-Pomorskie

  • Szczegółowe informacje
    A MOŻE DIETETYKA?
    Jak jeść smacznie, ale zdrowo? Jak wiadomo zazwyczaj to, co jest smaczne – nie jest zdrowe i na odwrót. Potrawy zdrowe – nie kojarzą nam się z ucztą dla podniebienia. A może się mylimy?
    Dietetyk to osoba, która potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę o żywieniu w leczeniu i promocji zdrowia. Wie, jak komponować dietę, jakie są składniki pokarmowe potraw i co się dzieje z tymi składnikami w organizmie. Jakie są wymagania żywieniowe człowieka. Co jest ważne w odżywianiu w czasie choroby. Dietetyka była i staje się ponownie jedną z głównych gałęzi medycyny.
      
    W Europie Federacja Dietetyków przyjęła definicję dietetyka jako osoby „(…) z kwalifikacjami żywienia i dietetyki uznawanymi przez władze państwowe. Dietetyk stosuje naukę o żywieniu tak w żywieniu jak i w edukowaniu ludności w zdrowiu i chorobie.”

    Po ukończeniu studiów będziecie przygotowani do:
    • racjonalnego planowania żywienia dla różnych grup ludności,
    • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
    • oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
    • prowadzenia leczenia wspomaganego dietą, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
    • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) i organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
    • zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym i prowadzenia edukacji żywieniowej.
    DLACZEGO WARTO STUDIOWAĆ W COLLEGIUM MEDICUM ?
    • Wydział Nauk o Zdrowiu dysponuje nowoczesną bazą lokalową do prowadzenia zajęć dydaktycznych.
    • Wydział umożliwia odbycie części studiów w innych ośrodkach w kraju i za granicą
    • Absolwenci kierunku przygotowani są do pracy w żywieniu zbiorowym i z indywidualnym pacjentem.
    CO PO STUDIACH?

    Absolwenci studiów I stopnia mają możliwość kontynuowania dalszego kształcenia na studiach II stopnia. Absolwenci kierunku dietetyka:
    • mogą podjąć pracę w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia, w zakładach świadczących usługi hotelarskie, restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego, w urzędach administracji rządowej i samorządowej,
    • prowadzą własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego.

Inne informacje związane z dietetyka i żywienie - ogólne

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |