Home > Studia I Stopnia > Dietetyka i Żywienie - ogólne > Dzienne > Lublin > Dietetyka - Studia I Stopnia - Lublin - Lubelskie

Dietetyka - Studia I Stopnia - Dzienne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSNS-Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Dietetyka - Studia I Stopnia - Dzienne - Lublin - Lubelskie

  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Dietetyk zajmuje się planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości jak i badaniem produktów żywnościowych. Dba on o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. W tym celu musi posiadać szeroką wiedzę o pochodzeniu żywności, o procesach przygotowania potraw, a także o dostosowaniu żywności do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.

    Absolwent kierunku dietetyka powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, w zależności od etapu jego życia, okresu rozwojowego a także człowieka zdrowego i chorego.

    Zdobywa również wiadomości z technologii przygotowania potraw. Wyposażony w wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne jest przygotowany do:

    • planowania racjonalnego żywienia dla rożnych grup ludności
    • opracowania diet żywieniowych przy uwzględnieniu specyfiki poszczególnych potraw
    • oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
    • rozpoznania niedożywienia oraz innych chorób w szczególności przewodu pokarmowego
    • stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
    • zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym w oparciu o zasoby dietoprofilaktyki i dietoterapii
    • rozpoznania aktualnych problemów żywieniowych naszego społeczeństwa
    • oceny wpływu choroby na stan odżywiana i wpływu żywienia na przebieg i wyniki leczenia
    • dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
    • oceny żywności ekologicznej, sposobów jej produkcji
    • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
    • oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
    • opracowania zasad żywienia indywidualnego i zbiorowego dostosowanych do wieku, stanu zdrowia,
    • oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego organizmu
    • udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
    • realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
    • oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
    • rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
    • oceny funkcjonowania rynku żywieniowego w Polsce i innych krajach
    • oceny i zastosowania technologii przetwarzania żywności, organizacji produkcji żywności, technologii gastronomicznych
    • oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
    • poznania podstaw towaroznawstwa żywności
    Zgodnie z posiadaną wiedzą i zdobytymi umiejętnościami podczas studiów Absolwenci są przygotowani do pracy m.in. w:

        * publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
        * zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie m.in. do szpitali
        * organizacjach konsumenckich
        * placówkach sportowych
        * placówkach edukacyjnych
        * poradniach dietetycznych

    Studia I stopnia (licencjackie - 6 semestrów)
    Specjalności:
    • Dietoterapia
    • Żywienie zbiorowe
    • Profilaktyka żywienia
    • Żywienie w sporcie

    Każdy student składając formularz zgłoszeniowy wybiera specjalność, która jest realizowana od czwartego semestru.

    Praktyki

    1. Wstępna praktyka w szpitalu (po pierwszym roku studiów)
    2. Praktyka w poradni dietetycznej i dziale żywienia w szpitalu (po drugim roku studiów)
    3. Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych
    4. Praktyka w szpitalu dziecięcym (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej i niemowlęcej,żłobku, poradni dietetycznej, magazynie żywności)
    5. Praktyka w szpitalu dla dorosłych (oddziale szpitalnym, kuchni ogólnej, dziale żywienia)
    6. Praktyka w domu opieki społecznej
    7. Praktyka z technologii potraw

Inne informacje związane z Dietetyka i Żywienie - ogólne

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług. Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek. Zobacz więcej  |