Studia I Stopnia - żywienie w Sporcie - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSNS-Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - żywienie w Sporcie - Zaoczne - Lublin - Lubelskie

  • Cele
    Sposób odżywiania się istotnie wpływa na zdolność do wysiłku. Odpowiednia dieta w znaczeniu zarówno ilości, jak i jakości przed, podczas i po treningu oraz podczas zawodów przyczynia się do osiągnięcia optymalnych wyników sportowych. Międzynarodowa Konferencja Żywienia Sportowców, Lozanna, 1991
  • Profil słuchacza / wymogi
    Przewiduje się przyjęcia kandydatów na podstawie złożenia wymaganych dokumentów według kolejności zgłoszeń i wpłat rekrutacyjnej i wpisowej. Kandydatami na studia licencjackie mogą być absolwenci szkół posiadający świadectwo maturalne. Planuje się przyjąć na studia stacjonarne (dzienne) 50 osób i na studia niestacjonarne (zaoczne) 80 osób.

    Wymagane dokumenty:

    * formularz zgłoszeniowy - do pobrania ze strony www Uczelni;
    * świadectwo maturalne w oryginale lub jego odpis;
    * zaświadczenie lekarskie od lekarza ogólnego;
    * 4 fotografie legitymacyjne;
    * umowa o kształcenie - formularz umowy do pobrania w Dziekanacie Uczelni (umowę można podpisać i złożyć w każdym czasie, ale do dnia zakończenia rekrutacji) bądź ze strony Uczelni
    * ksero dowodu osobistego str. 1 i 2 w powiększeniu 50%;
    * dowód opłaty rekrutacyjnej - opłatę rekrutacyjną należy wpłacić na rachunek WSNS najpóźniej do dnia złożenia dokumentów, opłatę wpisowego należy wpłacić na rachunek WSNS najpóźniej w ciągu trzech dni od dnia otrzymania decyzji (pocztą) o przyjęciu na studia.
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Studia I Stopnia: Żywienie w Sporcie


    Studia trwają nie krócej niż 6 semestrów. Liczba godzin zajęć wynosi3000 dla studiów stacjonarnych (dziennych), a 1800 dla studiówniestacjonarnych (zaocznych).


    Student przygotowany jest do:

        * ustalenia odpowiedniej diety w różnych dyscyplinach sportowych
        * przygotowania strategii żywieniowych przed, w czasie i po zawodach
        * doboru odpowiednich odżywek dietetycznych, stosowanych w różnych dyscyplinach                        sportowych
        * oceny stanu odżywiania, sposobów i stylów żywienia
        * stosowania metod niwelowania zaburzeń żywieniowych
        * dostrzegania i oceny związku oraz wpływu farmakoterapii i żywienia
        * kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
        * oceny polskich i europejskich norm żywieniowych
        * oceny wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie poszczególnych układów ludzkiego        organizmu
        * udzielania porad dotyczących otyłości, nadwagi
        * realizowania doradztwa w zakresie żywienia i profilaktyki zdrowotnej
        * oceny produktów żywieniowych pod kątem prozdrowotnym
        * rozpoznania potrzeb i oczekiwań konsumentów w zakresie odżywiania
        * oceny funkcjonowania rynku żywienia w sporcie w Polsce i innych krajach
        * oceny i zastosowania technologii wytwarzania produktów żywności produkowanej na                    potrzeby suplementacji w sporcie
        * oceny interakcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi
        * oceny możliwych interakcji pomiędzy żywnością, suplementami diety, ziołami a lekami.
        * poznania podstaw towaroznawstwa żywności


    Program studiów


        * Anatomia człowieka
        * Fizjologia człowieka
        * Biochemia ogólna i żywności
        * Chemia żywności
        * Mikrobiologia ogólna i żywności
        * Parazytologia
        * Kwalifikowana pierwsza pomoc
        * Żywienie człowieka
        * Kliniczny zarys chorób
        * Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością
        * Analiza i ocena jakości żywności
        * Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
        * Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwa
        * Psychologia ogólna
        * dietoterapia pediatryczna
        * Edukacja żywieniowa
        * Organizacja pracy
        * Genetyka
        * Biologia medyczna
        * Wychowanie fizyczne
        * Język angielski
        * Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
        * Technologie informatyczne
        * Bezpieczeństwo pracy i ergonomii
        * Ekologia
        * Ochrona przyrody
        * Pedagogika
        * Statystyka
        * Socjologia
        * Diagnostyka laboratoryjna
        * Immunologia
        * Metodologia badań naukowych
        * Promocja zdrowia
        * Ekonomia
        * Gerontologia
        * Pediatria
        * Żywienie w szpitalu
        * Fizjologia żucia z elementami stomatologii i protetyki
        * Etyka
        * Alergologia
        * Dermatologia
        * Patofizjologia kliniczna
        * Zarządzanie i marketing
        * Ochrona własności intelektualnej
        * Żywienie kliniczne
        * Żywienie kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt
        * Przechowalnictwo żywności
        * Praca dyplomowa
        * Praktyki zawodowe

    Miejsce zatrudnienia

    Dietetyk najczęściej pracuje w placówkach żywienia zbiorowego jakszpitale, sanatoria, w zakładach przemysłu spożywczego igastronomicznego. Jego praca ma charakter zespołowy, gdyż dietę ijadłospis układa sam dietetyk, jednak za jej przygotowanieodpowiedzialne są już podległe mu zespoły ludzi. Ponadto w przypadkuchorych dietetyk układając zalecenia żywnościowe musi współpracować zich lekarzem, często z rodziną, która będzie odpowiedzialna zarealizowanie diety

Inne informacje związane z dietetyka i żywienie - ogólne

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |