Hotelarstwo i gastronomia
Pracownicy Katedry Hotelarstwo i Gastronomia prowadzą zajęcia na studiach dla specjalności hotelarstwo i gastronomia m.in. z zakresu:
- nauki o żywności i żywieniu
- technologii produkcji potraw towaroznawstwo produktów spożywczych
- usług hotelarsko-gastronomicznych
- zarządzania hotelami i restauracjami
Zajęcia teoretyczne połączone są z zajęciami praktycznymi prowadzonymi na terenie WSHiG, restauracji i w ogrodzie zimowym.
Specjalność hotelarstwo i gastronomia uczy studentów praktycznych umiejętności na krajowych i zagranicznych stażach oraz dostarcza studentom wiedzy niezbędnej do podjęcia pracy kulinarnej w zawodzie dobrze wyszkolonych kucharzy, barmanów, kierowników restauracji i barów, zgodnie z międzynarodowymi standardami, w ramach przemysłu turystycznego i hotelarskiego
Języki obce
Uczelnia kładzie duży nacisk na naukę języków obcych.
Na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych obowiązkowa jest nauka języka angielskiego. Istnieje możliwość bezpłatnej nauki dodatkowych języków pod warunkiem zebrania minimum 15 osób. Zajęcia z języków obcych odbywają się na trzech poziomach zaawansowania. Dla osób szczególnie zainteresowanych nauką języków obcych
Uczelnia oferuje dodatkowe lektoraty z języków z całego świata, np: arabskiego, greckiego, chińskiego, fińskiego, japońskiego, portugalskiego, szwedzkiego, węgierskiego.
Z uwagi na konieczność porozumiewania się z głuchoniemymi, którzy coraz częściej są gośćmi obiektów usługowych, studenci na pierwszym i drugim roku obowiązkowo uczestniczą w
zajęciach z języka migowego.
Zdobyte na WSHiG szerokie kompetencje językowe są bardzo cenione przez wszystkich pracodawców i ułatwiają naszym absolwentom zdobycie atrakcyjnej pracy.