Studia I Stopnia - Kulturoznawstwo - Specjalność Kultura Mediów i Dziennikarstwo

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Wyższa Szkoła Zawodowa „Kadry dla Europy”

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Kulturoznawstwo - Specjalność Kultura Mediów i Dziennikarstwo - W ciągu tygodnia - Poznań - Wielkopolskie

  • Praktyki
    Na kierunku kulturoznawstwo w naszej Szkole zdobędziesz wiedzę o kulturze, dialogu międzykulturowym, nowych mediach. Zdobędziesz wiedzę o historii kultury i orientację w kulturze współczesnej. Przedmioty, dzięki którym nabędziesz nowe umiejętności to między innymi: komunikacja międzykulturowa, sztuka i nowe media, antropologia wizualna oraz historia filmu. Dowiesz się także jak napisać scenariusz, poznasz warsztat dokumentalisty, reportera i publicysty. Odbędziesz praktyki studenckie i tym samym doświadczysz pracy w zawodzie.
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Specjalność: Kultura mediów i dziennikarstwo

    Współczesna kultura Polski i Europy potrzebuje wykwalifikowanych znawców języka mediów – kina, telewizji, internetu i komentatorów dynamiki zmian kulturowych. Kulturoznawca z proponowaną specjalizacją będzie profesjonalnym komentatorem kultury polskiej i europejskiej, potrzebnym w każdej redakcji prasowej, telewizyjnej, będzie także przygotowany do samodzielnego kreowania działań kulturalnych.

    Po studiach możesz pracować jako:
    - animator kultury w instytucjach kulturalno-oświatowych,
    - dziennikarz działu kultury w prasie, radiu, telewizji,
    - reporter,
    - organizator festiwali, przeglądów, wystaw, spotkań z ludźmi kultury i sztuki,
    - pracownik kreatywny agencji reklamowych.


    STUDIA DZIENNE (2220 g.)

    Semestr 1 i 2 (810 g.)
    1. Historia filozofii (60)
    2. Logika i semiotyka (60)
    3. Warsztaty komputerowe (30)
    4. Język angielski (90)
    5. Wychowanie fizyczne (60)
    6. Wstęp do kulturoznawstwa (30)
    7. Historia kultury (60)
    8. Socjologia kultury (60)
    9. Wiedza o literaturze (60)
    10. Historia teatru europejskiego (30)
    11. Teatr XX wieku (30)
    12. Wstęp do teorii komunikowania (60)
    13. Wstęp do antropologii kulturowej (60)
    14. Dziedzictwo kulturowe (30)
    15. Elementy współczesnego muzealnictwa (30)
    16. Warsztat reportera (60)

    Semestr 3 i 4 (810 g.)
    1. Język angielski (90)
    2. Język niemiecki (45)
    3. Filozofia kultury (60)
    4. Historia estetyki (30)
    5. Estetyka współczesna (30)
    6. Historia sztuki (60)
    7. Historia filmu (90)
    8. Historia fotografii (30)
    9. Religioznawstwo (30)
    10. Kulturowe konteksty językoznawstwa (30)
    11. Proseminarium (15)
    12. Historia miast europejskich (30)
    13. Ciągłość i zmiana w systemie integracji europejskiej (60)
    14. Zróżnicowanie współczesnej polszczyzny (30)
    15. Dramat i teatr (60)
    16. Nowe media (30)
    17. Metody badań etnograficznych i społecznych (30)
    18. Warsztaty teatralne (30)
    19. Elementy reżyserii filmowej i scenopisarstwa (30)

    Semestr 5 i 6 (585 g.)
    1. Przedmiot do wyboru: Ochrona własności intelektualnej lub komunikacja społeczna i informacja naukowa w warunkach „Społeczeństwa informacyjnego – społeczeństwa wiedzy” (30)
    2. Język niemiecki (45)
    3. Estetyka krajobrazu (30)
    4. Etnologia Europy (60)
    5. Historia architektury europejskiej (30)
    6. Seminarium dyplomowe (60)
    7. Kolekcjonerstwo (30)
    8. Antropologia miasta (30)
    9. Oświeceniowe źródła myśli republikańskiej i demokratycznej (30)
    10. Projekt w Unii Europejskiej (30)
    11. Etyka dialogu (30)
    12. Sztuka dyskusji i argumentacji (30)
    13. Sztuka i media (30)
    14. Teorie płci kulturowej (30)
    15. Kultura popularna - translatorium z języka angielskiego (30)
    16. Feminizm niemiecki - translatorium z języka niemieckiego (30)
    17. Warsztat fotografa (30)
    Praktyki

Inne informacje związane z kulturoznawstwo

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |