Home > Kursy i Szkolenia > Zarządzanie Jakością > Gdańsk > Pełnomocnik ds. Systemu HACCP wg ISO 22000 - Szkolenie - Gdańsk - Pomorskie

Pełnomocnik ds. Systemu HACCP wg ISO 22000 - Szkolenie

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Instytut Rozwoju Kadr

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Pełnomocnik ds. Systemu HACCP wg ISO 22000 - Szkolenie - W ciągu tygodnia - Gdańsk - Pomorskie

  • Szczegółowe informacje
    Cel szkolenia: Przygotowanie do efektywnego sprawowania funkcji pełnomocnika w przedsiębiorstwie oraz zapoznanie z zakresem obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności. Zapoznanie uczestników z procedurą prowadzenia audytów systemu HACCP lub systemu ISO 22000.

    Przeznaczenie szkolenia:
    Kurs przeznaczony jest dla osób, które chcą doskonalić i podnieść swoje kwalifikacje zawodowe oraz uzyskać odpowiednie kwalifikacje z zakresu zarządzania bezpieczeństwem żywności.

    Szkolenie skierowane jest do:
    • Osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności HACCP, ISO 22000, BRC w przedsiębiorstwach, osób chcących pełnić funkcję pełnomocników, kierowników zespołów lub audytorów, pracowników sanepidu, pracowników kontroli
    • Decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP
    • Dyplomantów kierunków żywnościowych, gastronomicznych, medycznych, inżynieryjnych, biologicznych, chemicznych, biotechnologicznych, itp.
    • Absolwentów kierunków żywnościowych, gastronomicznych, technologicznych, inżynieryjnych, biotechnologicznych, medycznych, chemicznych, biologicznych, technicznych i pokrewnych.
    • Audytorów Systemu HACCP
    • Osób zaangażowanych we wdrażenia systemów HACCP

    Program szkolenia:
    1. Wprowadzenie
    2. Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności
    3. Wymagania ISO 22000
    4. Programy wstępne i programy operacyjne
    5. Zarządzanie audytami, szkoleniami, planowanie audytów
    6. Rola pełnomocników
    7. Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP
    8. Rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń
    9. Metodyka wdrażania systemu HACCP
    10. 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg Codex Alimentarius
    11. 12 etapów wdrażania systemu HACCP
    12. Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pełnomocnika ds. HACCP
    13. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg 12 etapów wdrażania systemu
    - harmonogram wdrażania systemu HACCP
    - procedury, instrukcje, zapisy, księgi HACCP, Księgi GHP/GMP, Plan HACCP, przykładowa dokumentacja wdrożeniowa
    14. Wymagania stawiane audytorom, kompetencje, audytor HACCP
    15. Techniki audytowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania audytu
    16. Symulacja audytu wewnętrznego
    17. Egzamin

    Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek audytowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo.

    Zaświadczenia: Po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują (w j. polskim i j. angielskim) 

    • Certyfikat Pełnomocnika ds. systemu HACCP wg ISO 22000

    Czas trwania: 24 h

    Termin szkolenia: 20-21.09.2014r.

    Zgłoszenia: Formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie

Inne informacje związane z Zarządzanie Jakością

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług. Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek. Zobacz więcej  |