Program szkolenia:
- Wprowadzenie
- Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności
- Wymagania ISO 22000, BRC, IFS
- Wprowadzenie i podstawowe informacje dotyczące systemu HACCP
- Rodzaje zagrożeń i wpływ na jakość zdrowotną żywności, źródła zagrożeń
- Metodyka wdrażania systemu HACCP
- 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius
- 12 etapów wdrażania systemu HACCP
- Problemy przy wdrażaniu systemu HACCP
- Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialność pełnomocnika ds. HACCP
- Projektowanie przykładowej dokumentacji wg. 12 etapów wdrażania systemu ( harmonogram wdrażania systemu HACCP, procedury, instrukcje, zapisy)
- Terminologia, rodzaje, cele audytu; obowiązki stron audytu
- Wymagania stawiane auditorom, kompetencje, kodeks audytora
- Techniki auditowania - ich rodzaje i zastosowanie; zasady przygotowania i przeprowadzania audytu
- Preferencje komunikacyjne: werbalne i niewerbalne; pytania otwarte i zamknięte
- Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia
- Zasady przygotowywania raportów z audytów, ich role w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności, działania poaudytowe
- Symulacja audytu wewnętrznego
- Egzamin
Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek auditowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo.
Zaświadczenia: Po ukończeniu szkolenia i pozytywnym zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymują (w j. polskim i j. angielskim):
* Certyfikat Eksperta Systemu HACCP wg ISO 22000
Czas trwania: 16 h
Termin szkolenia: 26-27.05.2014r.
Zgłoszenia: Formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie www.irk.com.pl.