Przeznaczenie: Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętnoś
ci z zakresu systemów bezpieczeństwa żywności.
Program szkolenia:
- Omówienie i interpretacja wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000
- Aspekty prawne związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- Zagadnienia związane z systemem HACCP, GHP, GMP
- System HACCP w ISO 22000
- Wymagania dla audytorów
- Zasady i techniki audytowania wg międzynarodowych standardów
- Pytania kontrolne
- Projektowanie audytu – wymagania i potrzeby klientów, określenie celów audytów, planowanie audytów
- Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
- Prowadzenie auditów, działania poaudytowe – prowadzenie spotkań, ustalanie niezgodności, raport audytu, działania korygujące, zapobiegawcze
- Usługi doradcze świadczone przez audytorów wewnętrznych – doskonalenie systemów
- Symulacja audytu
- Kompetencje interpersonalne audytorów wewnętrznych – psychologia komunikacji, asertywność, zarządzanie zespołem audytorów
- Psychologia audytów wewnętrznych – bariery komunikacyjne, negatywne nastawienie, komunikacja, sztuka dowiadywania się, obserwacji, wyciągania wniosków
- Egzamin
Metodologia: Interaktywna prezentacja zagadnień szkolenia; dyskusja i wymiana doświadczeń uczestników; trenowanie sytuacji interpersonalnych przez uczestników; analizy przypadków i scenek auditowych; ćwiczenia do wykonania indywidualnie i grupowo.
Czas trwania: 24 h
Termin szkolenia: 09-10.05.2014r.
Zgłoszenia: Formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie www.irk.com.pl.