Studia I Stopnia - Organizacja Hotelarstwa

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem WSTH-Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Organizacja Hotelarstwa - W ciągu tygodnia - Łódź - Łódzkie

  • Cele
    W ramach specjalizacji „organizacja hotelarstwa" studenci kierunku turystyka i rekreacja mogą uzupełnić wykształcenie z zakresu szeroko rozumianej problematyki hotelarskiej. Proponowany blok przedmiotów tematycznych pozwala na dokładne poznanie zagadnień związanych ze współczesnym hotelarstwem. Obejmuje on przedmioty czysto zawodowe (Podstawy hotelarstwa, Organizacja i funkcjonowanie obiektów hotelowych, Wyposażenie techniczne obiektów hotelowych) oraz związane z marketingiem i zarządzaniem obiektami noclegowymi (Zarządzanie obiektem noclegowym,, Informacja i promocja w hotelarstwie).
  • Praktyki
    ĆWICZENIA TERENOWE KRAJOZNAWCZE ĆWICZENIA TERENOWE "ŁÓDŹ I REGION ŁÓDZKI" Czas trwania: 1 tydzień Forma zaliczenia: ocena za wykonanie zadania praktycznego i ocena z kolokwium W trakcie ćwiczeń, realizowanych w formie spacerów po Łodzi i wycieczek krajoznawczych w obszary dolin Pilicy, Warty i Bzury, studenci prezentują przygotowane wcześniej materiały dotyczące walorów turystycznych Łodzi i regionu łódzkiego. Uczestnicy praktyk uczą się również techniki prowadzenia pilotażu i przewodnictwa turystycznego oraz wykonywania zadań organizacyjnych. Za przygotowanie i prezentację treści programowych studenci otrzymują oceny. Kadra prowadząca ćwiczenia ocenia zarówno wartość merytoryczną, jak i formę wystąpień, zwracając szczególną uwagę na poprawność języka przekazu, komunikatywność i panowanie praktykanta nad grupą. Ćwiczenia kończą się kolokwium zaliczeniowym dotyczącym zwiedzanych regionów. Zobacz galerię zdjęć z praktyk "Region łódzki". KRAJOZNAWCZE ĆWICZENIA TERENOWE "POLSKA PÓŁNOCNA" Czas trwania: 1 tydzień Forma zaliczenia: ocena za wykonanie zadań praktycznych i ocena z kolokwium Trasa ćwiczeń terenowych "Północna Polska" przebiega przez obszar Wielkopolski i Pomorza. W trakcie wycieczki studenci m.in. zwiedzają zabytki związane z początkami państwa polskiego i historią zakonu krzyżackiego, poznają układy urbanistyczne miast średniowiecznych, zwiedzają historyczne i współczesne polskie porty, zapoznają się z dziedzictwem kulturowym Kaszubów i Słowińców oraz poznają najcenniejsze walory przyrodnicze strefy pojezierzy i polskiego wybrzeża. Podobnie jak na praktykach w regionie łódzkim, studenci prezentują przygotowane przed wyjazdem wystąpienia, dotyczące najciekawszych stanowisk przyrodniczych oraz zabytków architektury i innych obiektów turystycznych, a także przedstawiają informacje krajoznawcze na wybranych fragmentach trasy przejazdu. Służy to poznaniu praktycznych problemów prowadzenia pilotażu i przewodnictwa wycieczek krajoznawczych. W trakcie ćwiczeń studenci kształcą orientację w terenie oraz umiejętności sprawnego posługiwania się mapami turystycznymi i topograficznymi. Za przygotowanie i prezentację treści programowych otrzymują oceny. Ćwiczenia kończą się kolokwium zaliczeniowym dotyczącym zwiedzanych regionów. Zobacz galerię zdjęć z praktyk "Północna Polska" II ROK ĆWICZENIA TERENOWE KRAJOZNAWCZE ĆWICZENIA TERENOWE "POLSKA POŁUDNIOWA" Czas trwania: 1 tydzień Forma zaliczenia: ocena za wykonanie zadania praktycznego i ocena z kolokwium Krajoznawcze ćwiczenia terenowe "Południowa Polska" odbywają się zamiennie na dwóch trasach. Jedna prowadzi przez obszar Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej, Beskidów, Pienin, Spisza, Tatr, Podhala i Orawy, druga przez tereny Dolnego Śląska i Sudetów. W trakcie ćwiczeń studenci poznają najciekawsze walory przyrodnicze i antropogeniczne wymienionych regionów. Poza dalszym doskonaleniem techniki pilotażu i przewodnictwa turystycznego, istotnym elementem ćwiczeń jest również wykształcenie orientacji w terenie, poznanie zasad poruszania się po szlakach turystycznych w górach oraz zaznajomienie praktykantów z regulaminami i zasadami przebywania w parkach narodowych, parkach krajobrazowych i rezerwatach przyrody. Duże znaczenie ma też przystosowanie studentów do pracy w terenie, w różnych warunkach atmosferycznych, co jest bezpośrednio związane z poznaniem odzieży turystycznej oraz podstawowego sprzętu turystycznego. Niezwykle istotne jest również uzmysłowienie studentom ewentualnych zagrożeń związanych z pracą w terenie oraz wskazanie sposobów zapobiegania tym zagrożeniom. Absolutnie konieczne jest poznanie zasad zachowania się i udzielania pomocy w razie wypadku. Za przygotowanie i prezentację treści programowych studenci otrzymują oceny. Ćwiczenia kończą się kolokwium zaliczeniowym dotyczącym zwiedzanych regionów. Zobacz galerię zdjęć z praktyk "Południowa Polska". PRAKTYKI SPECJALIZACYJNE STACJONARNE Na II roku studiów praktyki specjalizacyjne stacjonarne trwają 4 tygodnie. Studenci odbywają jeden cykl czterotygodniowych praktyk specjalizacyjnych w przedsiębiorstwach bezpośrednio związanych z wybraną po I roku specjalizacją. PRAKTYKI SPECJALIZACYJNE W BIURACH TURYSTYCZNYCH Praktyki obowiązkowe dla specjalizacji organizacja turystyki. Czas trwania: 4 tygodnie Forma zaliczenia: zaliczenie przez bezpośredniego opiekuna praktyk Specjalizacyjne praktyki w biurach i przedsiębiorstwach turystycznych mają na celu przygotowanie studentów do samodzielnej pracy, na różnych stanowiskach, w placówkach zajmujących się obsługą ruchu turystycznego. Przyszli pracownicy branży turystycznej zaznajamiają się z funkcjonowaniem oraz różnymi formami działalności biur podróży. W trakcie pracy studenci poznają kompetencje pracowników na poszczególnych stanowiskach, analizują dokumenty stosowane w obsłudze krajowego i zagranicznego ruchu turystycznego, zajmują się zagadnieniami prawnymi związanymi z obsługą ruchu turystycznego. Praktykanci uczestniczą również w pracach, przy których mogą poznać kolejne fazy organizacji imprez turystycznych (tworzenie programu imprezy, kalkulacja, uzgodnienie formy i rezerwacja transportu, rezerwacja noclegów i wyżywienia, rezerwacja wstępów do obiektów, podpisywanie umów itd.). Istotne jest również zapoznanie się z problematyką recepcji grup zorganizowanych i turystów indywidualnych oraz dodatkowymi usługami świadczonymi przez biura podróży (informacja turystyczna, ubezpieczenia podróżne itp.). W trakcie praktyk studenci posługują się materiałami informacyjnymi i reklamowymi stosowanymi w turystyce oraz uczą się w jaki sposób należy przygotować atrakcyjną ofertę turystyczną. Pod koniec cyklu praktyk, studenci, pod nadzorem instruktora, powinni samodzielnie wykonywać czynności objęte programem praktyk specjalizacyjnych. Sprawdź, z którymi biurami turystycznymi mamy podpisane stałe umowy o praktyki. PRAKTYKI SPECJALIZACYJNE W HOTELACH Praktyki obowiązkowe dla specjalizacji organizacja hotelarstwa. Czas trwania: 4 tygodnie Forma zaliczenia: zaliczenie przez bezpośredniego opiekuna praktyk Program specjalizacyjnych praktyk w hotelach zakłada stopniowe wdrażanie studentów do samodzielnej pracy we wszystkich działach zakładu hotelarskiego. Przebieg praktyk umożliwia szczegółowe poznanie organizacji i zasad funkcjonowania różnych obiektów hotelarskich. Praktyki odbywają się zarówno w części pobytowej hotelu (recepcja, służba pięter, usługi dodatkowe), jak i w dziale administracyjno-gospodarczym czy technicznym. Zróżnicowanie zadań stojących przed praktykantami ma na celu przybliżenie im specyfiki pracy na poszczególnych stanowiskach, a także łatwiejsze przyswajanie tajników sztuki gościnności, doskonalenie znajomości branżowego języka obcego itp. Studenci poznają współcześnie systemy informatyczne, zagadnienia prawne, dokumentację hotelową oraz instrukcje postępowania, zarządzenia i regulaminy obowiązujące w zakładach hotelarskich różnych rodzajów i kategorii. Większość zadań przewidzianych w programie studenci powinni realizować samodzielnie, pod nadzorem bezpośredniego opiekuna praktyk. Sprawdź, z którymi hotelami mamy podpisane stałe umowy o praktyki. PRAKTYKI SPECJALIZACYJNE W ZAKŁADACH GASTRONOMICZNYCH Praktyki obowiązkowe dla specjalizacji organizacja gastronomii. Czas trwania: 4 tygodnie Forma zaliczenia: zaliczenie przez bezpośredniego opiekuna praktyk Specjalizacyjne praktyki w zakładach gastronomicznych mogą być realizowane tylko w obiektach o pełnym cyklu produkcyjnym (przede wszystkim w restauracjach). Bardzo istotne jest kształtowanie przekonania, że o poziomie zakładu gastronomicznego decyduje nie tylko dobra kuchnia, estetyczne wnętrze i profesjonalizm, ale również kultura osobista pracowników oraz uprzejma obsługa klientów. W trakcie pobytu w zakładzie studenci zaznajamiają się z organizacją pracy, wyposażeniem oraz zasadami funkcjonowania tych obiektów. Szczególny nacisk położony jest na poznanie przebiegu procesów produkcji żywności, techniki obsługi gości (savoir vivre w gastronomii), organizacji usług uzupełniających (catering, bankiety, wesela etc.) oraz zarządzania i marketingu w firmie gastronomicznej. Bardzo ważne jest wykształcenie wśród studentów rzetelnego i odpowiedzialnego stosunku do pracy. Po okresie przygotowawczym, studenci, pod nadzorem instruktora, samodzielnie wykonują większość prac na poszczególnych stanowiskach, zarówno w części produkcyjnej, jak i w dziale sprzedaży oraz na sali konsumenckiej. Sprawdź, z którymi zakładami gastronomicznymi mamy podpisane stałe umowy o praktyki. PRAKTYKI SPECJALIZACYJNE W OŚRODKACH REKREACYJNYCH Praktyki obowiązkowe dla specjalizacji organizacja rekreacji. Czas trwania: 4 tygodnie Forma zaliczenia: zaliczenie przez bezpośredniego opiekuna praktyk Głównym zadaniem specjalizacyjnych praktyk w ośrodkach rekreacyjnych jest przygotowanie studentów do samodzielnej pracy, na różnych stanowiskach, w obiektach sportowo-rekreacyjnych. Praktyki te powinny być organizowane w dużych centrach rekreacyjnych, o możliwie najszerszej ofercie zajęć. Program praktyk zakłada zapoznanie się z zasadami funkcjonowania ośrodków i centrów rekreacyjnych, klubów fitness, pływalni, siłowni i tym podobnych obiektów świadczących usługi sportowo-rekreacyjne. Podczas pracy w ośrodkach studenci poszerzają i utrwalają wiadomości teoretyczne zdobyte w czasie procesu nauczania. W trakcie praktyk zapoznają się z obiektami, urządzeniami i sprzętem sportowo-rekreacyjnym wykorzystywanym w ośrodkach, mają też możliwość poznania specyfiki usług sportowo-rekreacyjnych. Istotnym elementem szkolenia jest bezpośrednia obsługa klientów, zarówno w recepcji ośrodka, jak i podczas zajęć. Bardzo ważne jest także uczestniczenie w organizacji różnych form rekreacji, imprez i festynów oraz innych zajęć indywidualnych i grupowych. W trakcie praktyk studenci poznają również działania marketingowe obiektu. Po okresie przygotowawczym, studenci powinni samodzielnie uczestniczyć w obsłudze klientów i organizacji zajęć a także, pod nadzorem instruktorów, pomagać w prowadzeniu zajęć sportowo-rekreacyjnych oraz obsługiwać sprzęt stanowiący wyposażenie ośrodka. Sprawdź, z którymi ośrodkami rekreacyjnymi mamy podpisane stałe umowy o praktyki. III ROK ĆWICZENIA TERENOWE KRAJOZNAWCZE ĆWICZENIA TERENOWE "REGIONY TURYSTYCZNE EUROPY" Czas trwania: 1 tydzień (wyjazd fakultatywny) Forma zaliczenia: wykonanie zadania praktycznego i kolokwium Celem ostatnich krajoznawczych ćwiczeń terenowych jest co roku inny region turystyczny Europy. Trasa i program tych praktyk są opracowywane przez kadrę i studentów w zależności od regionu turystycznego Europy, który wybiorą jako obszar zainteresowania. Wybór ten jest podyktowany zarówno preferencjami praktykantów, jak i możliwościami finansowymi studentów i uczelni. Podczas wyprawy studenci zapoznają się z historią regionu, warunkami geograficznymi, politycznymi i kulturowymi, a także charakterystycznymi formami ruchu turystycznego i zagospodarowania (referaty, obserwacje, ćwiczenia w terenie). Wyjazd ma służyć również podpatrywaniu działalności marketingowej obszarów turystycznych w innych krajach oraz sposobów rozwiązywania konfliktów wywoływanych przez turystykę. Każdy wyjazd, kończy się dla wszystkich uczestników zaliczeniem na ocenę. W uzasadnionych przypadkach, studenci, którzy z różnych, obiektywnych przyczyn nie mogą zrealizować praktyk zagranicznych, w uzgodnieniu z pełnomocnikiem rektora ds. praktyk, mogą zamiennie odbyć te ćwiczenia w innej formie. W zależności od wyboru specjalizacji, praktyki mogą być organizowane w centrach i ośrodkach informacji turystycznej, w wydziałach turystyki, promocji, rozwoju regionalnego itp. urzędów różnych szczebli administracji państwowej lub samorządowej, w działach marketingu dużych hoteli lub sieci hotelowych, w działach marketingu dużych restauracji lub sieci gastronomicznych, w działach marketingu centrów rekreacyjnych itd.
  • Profil słuchacza / wymogi
    Aby zostać studentem Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi należy: 1. złożyć w Biurze Rekrutacyjnym wypełnione podanie wraz z następującymi dokumentami: * świadectwem dojrzałości (lub odpis na prawach oryginału); * 4 zdjęciami (35 x 45 mm); * kserokopią dowodu osobistego; * zaświadczeniem lekarskim o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
    Studia I Stopnia: Organizacja Hotelarstwa

    Programy przedmiotów specjalizacyjnych opracowane zostały na podstawie obowiązujących przepisów z uwzględnieniem najnowszych trendów w branży.
         Absolwent specjalizacji to człowiek wszechstronnie wykształcony, posiadający wiedzę w zakresie:
    • klasyfikacji i charakterystyki różnych obiektów bazy noclegowej;
    • czynnego posługiwania się techniką komputerową, ze szczególnym uwzględnieniem programów stosowanych w hotelarstwie;
    • zastosowania nowych trendów i rozwiązań techniczno – marketingowych zarówno w przypadku pojedynczego obiektu jak i większych struktur hotelarskich;
    • organizacji pracy w różnego typu obiektach noclegowych oraz w różnych działach i na różnych stanowiskach pracy;
    • obowiązujących przepisów prawa branżowego;
    • posługiwania się przynajmniej dwoma językami obcymi, w tym czynnej znajomości słownictwa specjalistycznego.

         Począwszy od czwartego semestru studenci rozpoczynają pisanie prac licencjackich w grupach seminaryjnych wybieranych w oparciu o własne zainteresowania. Prowadzący seminaria opiekują się pracami dotyczącymi marketingu w hotelarstwie, systemów hotelowych, zarządzania obiektami noclegowymi czy monografii obiektów noclegowych.
         Po ukończeniu studiów absolwent powinien nie tylko dysponować szeroką wiedzą dotyczącą branży turystycznej i hotelarskiej, ale przede wszystkim posiadać umiejętności w zakresie organizacji i zarządzania obiektami bazy noclegowej. Absolwenci specjalizacji posiadają kwalifikacje do pracy na różnych szczeblach w przedsiębiorstwach świadczących usługi noclegowe, począwszy od recepcji, na stanowiskach kierowniczych skończywszy.

     I semestr
    Przedmioty Kształcenia Ogólnego


    Ekonomia
    Psychologia
    Historia architektury i sztuki

    Przedmioty Geograficzne

    Geografia fizyczna
    Geografia społeczno-ekonomiczna

    Przedmioty zawodowe : Hotelarstwo


    Podstawy Hotelarstwa

    Języki obce


    Język angielski
    Język do wyboru:
    j. francuski
    j. hiszpański
    j. niemiecki
    j. rosyjski
    j. włoski

    II semestr
    Przedmioty Kształcenia Ogólnego
    Historia architektury i sztuki

    Przedmioty Zawodowe: Hotelarstwo

    Organizacja i Funkcjonowanie obiektów hotelarskich

    Języki obce
    Język angielski
    Język do wybrou:
    j. francuski
    j. hiszpański
    j. niemiecki
    j. rosyjski
    j. włoski

    Ćwiczenia terenowe i praktyki
    Region łódzki
    Polska północna

    III semestr
    Przedmioty kształcenia ogólnego

    Technologia informacyjna
    Organizacja i zarządzanie

    Przedmioty Geograficzne

    Geografia fizyczna Polski
    Geografia społeczno-ekonomiczna Polski

    Przedmioty Zawodowe: Turystyka
    Organizacja i Techninkausług hotelarskich
    Przemdiot do wyboru:
    1. Wyposażenie tehcniczne obiektów hotelarskich
    2. Usługi hotelowe w uzdrowiskach

    Języki obce

    Język angielski
    Język do wybrou:
    j. francuski
    j. hiszpański
    j. niemiecki
    j. rosyjski
    j. włoski

    Ćwiczenia terenowe i praktyki
    Polska południowa
    Biuro turystyczne
    Hotel
    Obiekt gastronomiczny
    Obiekt rekreacyjny

    Semestr IV
    Przedmioty kształcenia ogólnego

    Ekologia i ochrona środowiska

    Przedmioty zawodowe: Hotelarstwo

    Seminarium dyplomowe
    Zarządzanie hotelem
    Przedmioty do wyboru (2):
    1. Systemy informatyczne w hotelarstwie
    2. Agroturystyka
    3. Usługi hotelowe w uzdrowiskach
    4. Hotele kasyna
    5. Hotele typu spa
    6. Hotele butikowe

    Jeyzki obce
    Język angielski
    Język do wyboru:
    j. francuski
    j. hiszpański
    j. niemiecki
    j. risyjski
    j. włoski

    Ćwiczenia Terenowe i praktyki:

    Polska południowa
    Biuro turystyczne
    Hotel
    Obiekt gastronomiczny
    Obiekt rekreacyjny


    V semestr
    Przedmioty geograficzne


    Geografia fizyczna świata
    Geografia społeczno-ekonomiczna świata

    Przedmioty Zawodowe: Hotelarstwo

    Seminarium dyplomowe
    Przemdiot do wyboru:
    1. Organizacja kongresów i konferencji
    2. Systemy hotelowe w Polsce i na świecie
    3. Geografia hotelarstwa

    Przedmiot do wyboru:
    1. Savoir-vivre
    2. Troska o klienta
    3. Kontakty międzykulturowe

    Języki obce
    Język angielski
    Język do wyboru:
    j. francuski
    j. hiszpański
    j. niemiecki
    j. rosyjski
    j. włoski

    VI semestr

    Przedmioty kształcenia ogólnego

    Przedmiot do wyboru
    Etyka
    Filozofia
    Wybrane zagadnienia rynku pracy

    Przedmioty zawodowe: Hotelarstwo

    Seminarium dyplomwoe
    Informacja i promocja w hotelarstwie
    Przedmiot do wyboru:
    1. ACCOR
    2. Louvre Hotels
    3. Intercontinental

    Praktyki fakultatywne
    Regiony turystyczne Europy

Inne informacje związane z hotelarstwo

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |