Studia I Stopnia: Filologia polska

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Warszawska Wyższa Szkoła Humanistyczna im. Bolesława Prusa

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia: Filologia polska - W ciągu tygodnia - Warszawa - Mazowieckie

  • Szczegółowe informacje
    Program WWSH opiera się na nowoczesnym modelu kształcenia zintegrowanego i jako taki nie ma odpowiednika na żadnej wyższej uczelni w Polsce (z wyjątkiem Międzywydziałowych Indywidualnych Studiów Humanistycznych prowadzonych na Uniwersytecie Warszawskim).


    Pierwsze dwa semestry obejmują ćwiczenia i wykłady wspólne dla wszystkich kierunków (psychologia, socjologia, historia literatury, filozofia, historia sztuki, film, teatr etc.) Od trzeciego semestru rozpoczynają się zajęcia specjalizacyjne z zakresu wybranego kierunku, co umożliwia studentom przygotowanie pracy licencjackiej oraz zdanie egzaminu dyplomowego.

    Realizację programu kształcenia wspomagać będą praktyki studenckie dające okazję do sprawdzenia zdobytej wiedzy i nabytych sprawności w działaniu.

     

    Ramowy program zajęć na studiach pierwszego stopnia w WWSH

    Studentów niestacjonarnych obowiązuje realizacja 60% godzin ogółem studiów stacjonarnych. Przedmioty objęte standardami kształcenia są realizowane przez wszystkich studentów w takim samym wymiarze.

    Rozliczenia odbywają się w trybie semestralnym – pod koniec każdego semestru w wyznaczonym terminie należy złożyć w dziekanacie swojego trybu studiów indeks i kartę egzaminacyjną.

    Studentów obowiązuje zdobycie zaliczeń na ocenę w indeksie i na karcie ze wszystkich wykładów i ćwiczeń.
     

    Przedmioty wspólne dla wszystkich kierunków studiów I i II semestr:

       1. Języki obce egzamin
       2. Filozofia egzamin
       3. Psychologia zaliczenie
       4. Elementy socjologii zaliczenie
       5. Wychowanie fizyczne (dla studentów stacjonarnych) zaliczenie
       6. Technologia informacyjna zaliczenie
       7. Kultura języka polskiego egzamin
       8. Antyczne i biblijne korzenie kultury europejskiej. Tradycje kultury śródziemnomorskiej zaliczenie
       9. Literatura polska zaliczenie
      10. Literatura powszechna zaliczenie
      11. Historia sztuki zaliczenie
      12. Historia Polski egzamin
      13. Teatr – historia i współczesność zaliczenie
      14. Warsztaty humanistyczne (literatura, historia, filozofia, sztuka) zaliczenie
      15. Retoryka praktyczna i erystyka zaliczenie
      16. Wprowadzenie do kultury współczesnej (film, kultura audiowizualna) zaliczenie
      17. Historia antropologii zaliczenie
      18. Ochrona własności intelektualnej egzamin

    Przedmioty dla kierunku "Filologia polska"

       1. Analiza dzieła literackiego egzamin
       2. Główne kierunki badań literackich egzamin
       3. Współczesna kultura literacka zaliczenie
       4. Historia literatury polskiej (proseminarium) zaliczenie
       5. Od poetyki do teorii literatury egzamin
       6. Wybrane zagadnienia językoznawstwa historycznego zaliczenie
       7. Wybrane zagadnienia językoznawstwa współczesnego egzamin
       8. Pedagogika (A) zaliczenie
       9. Psychologia rozwojowa (A) egzamin
      10. Metodyka nauczania literatury i języka polskiego (A) zaliczenie
      11. Kultura i stylistyka języka polskiego (B) zaliczenie
      12. Warsztaty redakcyjne (B) zaliczenie
      13. Zagadnienia prawno-organizacyjne rynku wydawniczego (B) zaliczenie
      14. Edytorstwo naukowe (B) zaliczenie
      15. Wiedza o języku łacińskim i kultura antyku zaliczenie
      16. Wykład monograficzny zaliczenie
      17. Seminarium dyplomowe zaliczenie
      18. Praktyki studenckie (co najmniej 100 godzin dla specjalności nauczycielskiej, dla edytorstwa 4 tygodnie) zaliczenie

    (A) Specjalność - Polonistyka (nauczycielska)
    (B) Specjalność - Edytorstwo i Grafika wydawnicza


Inne informacje związane z filologia

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |