Home > Studia I Stopnia > Turystyka > Zaoczne > Lublin > Studia I Stopnia - Turystyka i Rekreacja - Lublin - Lubelskie

Studia I Stopnia - Turystyka i Rekreacja - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia I Stopnia - Turystyka i Rekreacja - Zaoczne - Lublin - Lubelskie

  • Cele
    W dniu 24 września 2002 r. Minister Edukacji Narodowej i Sportu nadał uprawnienia Wyższej Szkole Społeczno - Przyrodniczej w Lublinie do prowadzenia studiów zawodowych na kierunku Turystyka i rekreacja. WSSP jako jedyna w naszym regionie oferuje studia w zakresie Turystyki i rekreacji. Studia w tym zakresie są studiami licencjackimi i trwają sześć semestrów. Studia licencjackie mają charakter zawodowy, przygotowują do kontynuacji nauki w ramach uzupełniających studiów magisterskich.Kształcenie odbywa się będzie w ramach studiów dziennych i zaocznych. Student Turystyki i rekreacji ma do wyboru pięć specjalności: * Turystyka i hotelarstwo, * Hotelarstwo i gastronomia, * Obsługa turystyki, * Eko- i agroturystyka, * Turystyka zdrowotna. Hotelarstwo i gastronomia * celem kształcenia jest przekazywanie studentom wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do realizacji zadań w obszarze hotelarstwa i gastronomii. Po ukończeniu studiów absolwenci powinni posiadać wiedzę z zakresu usług hotelarsko -gastronomicznych, prowadzenia obiektów hotelarskich, restauracji i innych zakładów gastronomicznych, marketingu i zarządzania przedsiębiorstwem hotelarsko-gastronomicznym oraz technologii produkcji potraw, żywienia człowieka i towaroznawstwa żywności. * zdobyta wiedza będzie przydatna między innymi do pracy w obiektach hotelarskich i gastronomicznych na różnych stanowiskach w tym krajowych i międzynarodowych sieciach hotelarskich i gastronomicznych, w administracji państwowej na stanowiskach odpowiedzialnych za rozwój turystyki i rekreacji, organizacjach społecznych oraz pozostałych podmiotach związanych z rynkiem hotelarsko - gastronomicznym. Obsługa turystyki * celem kształcenia jest przekazanie nowoczesnej wiedzy z zakresu współczesnych technik obsługi ruchu turystycznego przy wykorzystaniu technologii informatycznych i nabycie przez absolwenta umiejętności praktycznych z zakresu projektowania i tworzenia imprez turystycznych, bezpośredniej pracy z grupami turystycznymi, zarządzania i organizacji oraz pracy w obiektach i przedsiębiorstwach turystycznych na różnych stanowiskach. * zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne pozwolą na wykonywanie pracy w biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych, a także w administracji i organizacjach społecznych na stanowiskach kierowniczych i wychowawczych związanych z turystyką i rekreacją. Eko- i agroturystyka * celem specjalności jest przekazanie studentom wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do realizacji twórczych zadań w zakresie eko- i agroturystyki. Po ukończeniu studiów absolwenci powinni posiadać wiedzę konieczną do prowadzenia gospodarstw agroturystycznych, podejmowania zadań dotyczących opracowywania i realizacji przedsięwzięć w zakresie eko- i agroturystyki, pozyskiwania środków z funduszy unijnych a także umiejętności obejmujące organizację imprez rekreacyjnych, sportowych i turystycznych. Nabędą także wiedzę dotyczącą ochrony przyrody pod kątem eliminacji negatywnych skutków użytkowania turystycznego i rekreacyjnego terenów oraz sporządzania diagnoz i prognoz dotyczących rozwoju ruchu turystycznego i działalności rekreacyjnej szczególnie na obszarach chronionych. * zdobyta wiedza będzie przydatna między innymi do pracy w charakterze właściciela gospodarstwa agroturystycznego, pracownika w administracji państwowej na stanowiskach odpowiedzialnych za rozwój agroturystyki i rekreacji, organizacjach społecznych oraz w pozostałych podmiotach rynku turystycznego. Turystyka zdrowotna * celem kształcenia jest przekazanie wiedzy ekonomicznej, organizacyjnej i prawnej umożliwiającej promowanie zdrowego stylu życia wśród społeczeństwa. Studenci tej specjalności zdobywają również dogłębną wiedzę w zakresie całokształtu zagadnień związanych z organizowanie, zarządzaniem i funkcjonowanie ośrodków odnowy biologicznej, standardów jakości i bezpieczeństwa obsługi klienta w tego rodzaju obiektach. * ukończenie specjalności pozwoli na zatrudnienie w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoryjnych, ośrodkach sportowo-rekreacyjnych, domach kultury, organizacjach turystyczno-rekreacyjnych, biurach podróży a także jako instruktorzy w klubach fitness, gabinetach odnowy biologicznej i rekreacyjnej. Absolwenci Turystyki i rekreacji otrzymują wykształcenie przygotowujące ich do pracy w przedsiębiorstwach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego, a także w jednostkach administracji państwowej i samorządowej na stanowiskach związanych z planowaniem, rozwojem i nadzorem turystyki, rekreacji i wypoczynku. Będą również przygotowani do prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek.
  • Tutuł uzyskany
    Licencjat
  • Szczegółowe informacje
     PROGRAM STUDIÓW

    kierunek: Turystyka i rekreacja   
    specjalność: Turystyka i hotelarstwo    
    1     Psychologia                          
    2     Socjologia turystyki                         
    3     Historia kultury i sztuki                        
    4     Podstawy filozofii                         
    5     Rekreacja ruchowa i usprawnienie fizyczne                       
    6     Język angielski                       
    7     Język obcy (do wyboru: niemiecki, francuski, hiszpański, rosyjski)                        
    8     Ekonomia                        
    9     Organizacja i zarządzanie                       
    10     Działalność przedsiębiorstwa turystyczno - hotelarskiego                        
    11     Marketing usług turystycznych i rekreacyjnych                        
    12     Podstawy statystyki                        
    13     Podstawy informatyki                       
    14     Ekologia                        
    15     Fizjologia człowieka                          
    16     Podstawy rachunkowości                         
    17     Zarządzanie finansami                          
    18     Ekonomika turystyki i rekreacji                         
    19     Prawo w turystyce i rekreacji           
    20     Geografia regionalna                       
    21     Geografia turystyczna                          
    22     Teoria i metodyka rekreacji                          
    23     Obozy i turystyka kwalifikowana                          
    24     Krajoznawstwo                       
    25     Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne                       
    26     Walory, produkt i zagospodarowanie turystyczne regionu lubelskiego                         
    27     Biometeorologia i klimatologia regionalna                        
    28     Metody i techniki obsługi ruchu turystycznego                       
    29     Podstawy turystyki                        
    30     Podstawy hotelarstwa i gastronomii                         
    31     Organizacja pracy biurowej                      
    32     Zajęcia fakultatywne                        
    33     Wprowadzenie do praktyk                         



    Specjalizacja:    
    Obsługa ruchu turystycznego   
    34     Organizacja biur podróży                      
    35     Tworzenie produktu turystycznego                         
    36     Obsługa klienta                     
    37     Marketing turystyki                        
    38     Systemy informatyczne w turystyce                        
    39     Współczesny rynek turystyczny                        
    40     Meteorologia i klimatologia w turystyce i rekreacji                        
    41     Prognozowanie w turystyce                       
    42     Współpraca międzynarodowa w dziedzinie turystyki                        
    43     Seminarium dyplomowe                        
    44     Pracownia specjalizacyjna                       



    specjalizacja:   
    Hotelarstwo i gastronomia
       
    34     Ekonomika i organizacja w hotelarstwie i gastronomii                       
    35     Organizacja i technika pracy w hotelarstwie i gastronomii                         
    36     Obsługa gości w hotelarstwie i gastronomii                       
    37     Marketing w hotelarstwie                        
    38     Systemy informatyczne w hotelarstwie                        
    39     Rynek i produkt hotelarski, ocena zyskowności                       
    40     Technologia gastronomiczna i zasady żywienia                        
    41     Towaroznawstwo i przechowywanie żywności                       
    42     Seminarium dyplomowe                        
    43     Pracownia specjalizacyjna

Inne informacje związane z Turystyka

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług. Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek. Zobacz więcej  |