Studia Podyplomowe - Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy - Zaoczne

Bezpośredni kontakt z przedstawicielem OWSIIZ-Olsztyńska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania

Aby się skontaktować, należy najpierw zaakceptować Politykę prywatności

Szczegóły Studia Podyplomowe - Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy - Zaoczne - Olsztyn - Warmińsko-Mazurskie

  • Profil słuchacza / wymogi
    Studia podyplomowe przeznaczone są dla osób posiadających wykształcenie wyższe na poziomie co najmniej zawodowym (licencjat i wyższe). * Nabór na poszczególne specjalności trwa do 15 października. * Nabór odbywa się według kolejności zgłoszeń, na podstawie złożenia wymaganych dokumentów: dyplom lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych, podanie o przyjęcie na studia podyplomowe, kwestionariusz osobowy "DRUK PODANIA" (druk dostępny także w Biurze Rekrutacji pok. 206), 1 zdjęcie, kserokopia dowodu osobistego.
  • Tutuł uzyskany
    Absolwenci studiów podyplomowych otrzymują świadectwa ukończenia studiów podyplomowych zgodnie z rozporządzeniami stosownych resortów: Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Ministra Pracy i Polityki Socjalnej dotyczących zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych oraz dodatkowe świadectwa i certyfikaty uzyskane w ramach programów zajęć.
  • Szczegółowe informacje
    Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy

    1.    Wprowadzenie do problematyki pracy - 20
    2.    Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy - 16
    3.    Czynniki psychologiczne i społeczne w kształtowaniu czynników pracy - 10
    4.    Zasady ratownictwa medycznego - 12
    5.    Ochrona przeciwpożarowa i przeciwwybuchowa - 8
    6.    Zasady i metody szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy - 4
    7.    Zasady i środki ochrony indywidualnej - 6
    8.    Kształtowanie kultury bezpieczeństwa i higieny pracy - 4
    9.    Prawne aspekty bezpieczeństwa pracy - 12
    10.    Prace szczególnie niebezpieczne - 3
    11.    Analiza okoliczności wypadków przy pracy i chorób zawodowych - 12
    12.    Zarządzanie w warunkach ekstremalnych - 10
    13.    Środowisko pracy jako źródło zagrożeń - 12
    14.    Materiały jako źródło zagrożeń - 2
    15.    Ekonomiczne aspekty BHP - 4
    16.    Czynniki szkodliwe w środowisku pracy - 4
    17.    Analiza i ocena ryzyka zawodowego - 12
    18.    Wymagania minimalne w zakresie eksploatacji maszyn oraz ocena zgodności wyrobów - 5
    19.    Czynniki antropometryczne i biomechaniczne w kształtowaniu bezpieczeństwa pracy - 8
    20.    Ergonomiczna ocena stanowiska pracy - 6
    21.    Podstawy analizy niezawodności czynników pracy - 12
    22.    Wykłady uzupełniające - 10
    23.    Seminarium dyplomowe - 8
    RAZEM – 200

    Organizacja


        * Studia prowadzone są w systemie zaocznym i trwają dwa lub trzy semestry.
        * Zajęcia rozpoczynają się na przełomie października i listopada (w semestrze zimowym) oraz lutego i marca (w semestrze letnim).
        * Zajęcia odbywają się w formie cyklicznych zjazdów, które organizowane są zgodnie z harmonogramem studiów co dwa tygodnie w soboty i niedziele (max. 8 godz. lekcyjnych dziennie), w siedzibie OWSIiZ.
        * Zajęcia dydaktyczne prowadzone są przez pracowników OWSIiZ, specjalistów z innych ośrodków naukowo-badawczych oraz praktyków dysponujących dużym doświadczeniem i wiedzą z poszczególnych dziedzin.
        * Za funkcjonowanie studiów odpowiedzialni są: Dyrektor Centrum Studiów Podyplomowych oraz kierownicy naukowi poszczególnych specjalności.

     UKOŃCZENIE STUDIÓW


        * Warunkiem ukończenia studiów jest zaliczenie wybranych przedmiotów przewidzianych programem studiów w trybie przewidzianym przez poszczególnych wykładowców.
        * Przygotowanie pracy dyplomowej pod opieką i w formie wymaganej przez promotora.
        * Uzyskanie pozytywnej oceny z egzaminu końcowego.

     

Inne informacje związane z bezpieczeństwo pracy

Używamy ciasteczek własnych oraz ciasteczek stron trzecich w celu doskonalenia naszych usług.
Kontynuując przeglądanie strony, automatycznie wyrażasz zgodę na wykorzystanie ciasteczek.
Zobacz więcej  |